I huvudet på en innovatör

Efter åratal av affärsinnovering ledde innovatören Johan Maresch Volvo Cars till att bli en digital föregångare inom bilindustrin. Nu är han delaktig i utvecklingen av IHMs nya program i professionell affärsutveckling.

– När jag började på Volvo Cars hade jag ett mål, en vision om att Volvo skulle kunna göra så mycket mer än bara bilar i den digitala uppkopplade it-eran.

Efter åratal av affärsinnovering och globetrotting tog Johan Maresch sin högteknologiska innovationskraft från Ericsson och var en del av att leda in
Volvo Cars till att bli en digital föregångare inom bilindustrin. Han ledde den innovativa arbetsgrupp som skapade Volvo In-car Delivery.

– Tjänsten innebär att man kan få varor levererade till bilen. En leverantör får reda på bilens position och kan öppna och stänga den. Du som användare köper mat eller skor hos en handlare som är knuten till systemet. Sedan kommer en logistikpartner och kan öppna din baklucka, lämna varan och du får ett sms som bekräftar leveransen.

Vi träffar intraprenören Johan Maresch för en intervju om innovation och affärsutveckling. Han har arbetat med affärsinnovation i 20 år och utbildat i ämnet på IHM Business School i sju år.

In-Car Delivery har omskrivits av ledande teknikmedier världen över, och det verkar råda konsensus i artiklarna om att Volvo i och med denna typ av innovationer lägger sig i bilindustrins framkant.

– Vi ser idag att hela bilbranschen håller på att förändras genom den digitala
transformationen.

Johan Maresch smuttar på sin kaffekopp, tänker till en sekund och fortsätter:

– Vem vet om man ens kommer köpa bilar i framtiden, man kanske hyr dem eller så låter man andra affärsmodeller sköta vår transport.

Vad är innovation?

– Invention är att komma fram till en idé, men att ta idén och omvandla den så att man får tillbaka ett värde, det är innovation. Den största delen av innovation är därmed inte att komma på idén, utan att implementera den, så att man får ut det här värdet. Gör man kaffekoppar, måste man hela tiden försöka göra kaffekoppen bättre, men man måste också ifrågasätta sin egen verksamhet. Är det kaffekoppar vi ska göra imorgon, eller är det keramiska isoleringsstolpar för energiindustrin?

Han ställer ner kaffekoppen på bordet igen och fortsätter:

– Vad skulle Apple vara idag om de inte tänkt nytt och börjat sälja musikspelare? Det tänker man kanske inte på nu i efterhand, men då var man i huvudsak en datorproducent. Visioner ledde dem rätt.

Johan Maresch är som så många andra övertygad om att dagens företag inte klarar sig utan kontinuerlig och medveten innovation.

– Förr i tiden kunde man överleva genom att enbart förbättra produkten eftersom förändringstakten var så långsam. I dag finns ingen industri som kan förlita sig på att man kan göra samma sak de nästkommande tio åren. Man måste båda innovera och ifrågasätta sin egen existens.

Johan Maresch menar att det är nödvändigt att förstå vilket kärnvärde man egentligen levererar till sin kund?

– Ett företag som har ett hål i väggen som delar ut pappmuggar med kaffe, deras kärnvärde är förmodligen kaffe, men ett café... Jag är inte alls säker på att kaffe är kärnvärdet här. Vi två sitter väl främst här för miljön, inte främst för kaffet.

Miljön vi sitter i är mycket riktigt väl lämpad för en intervju med den 45-årige innovationsstrategen Johan Maresch. Det fyra våningar höga caféet i palatsdesign, Le Pain Français på Avenyn i Göteborg sticker verkligen ut ur mängden, och det på rätt sätt. Att nytänk var en huvudingrediens i designen av den prisvinnande lokalen råder de ingen tvekan om.

Några kvarter söderut tog Johan Maresch eget nytänkande fart på riktigt 1998, i och med en Masterexamen i elektroteknik på Chalmers tekniska högskola.

– Jag och en kompis drog igång mitt första företag under studietiden, ett bolag fullt med idéer som vi aldrig lyckades komma till slutpunkt med. Vi hade exempelvis en engångs-DVD-idé, men efter ett år av sökande och utvecklande så sprang vi på två konkurrenter i USA. De hade varsina hundra miljoner i riskkapital, och då backade vi. Istället blev vi insugna i näringslivet och jag började resa runt i världen genom Ericsson.

Nu när han precis lämnat Volvo Cars rör sig hans tankebanor kring nya branscher. Han vill inte avslöja exakt var han är på väg att landa, men en bransch han återkommer till under vårt samtal är sjukvården.

– Vi kommer behöva mer vård imorgon än vi har idag, eftersom vi har en åldrande befolkning. Vi kan ta hand om folk mycket mer och folk vill ha mycket mer vård. Ändå går effektiviseringen i vården mycket långsammare än den skulle kunna göra.

– Det senaste året har online-doktorn kommit, att du möter din doktor via mobilen. Man löser i princip samma problem, får ut samma värde men använder en digital kanal och kan effektivisera. Sjukvården var inte beredd på det här och plötsligt uppstår en massa problem i de gamla affärsmodellerna. Men det kommer inte hända att vi förbjuder online-doktor, utan vi måste bara anpassa oss och ta del av det digitala.

Johan Maresch berättar att detta kallas för disruption. När företag eller hela branscher inte lyckas anpassa sig till ny teknik utan istället trampar vatten i gamla tankebanor så står snart stora förändringar för dörren. Kodak, cd-industrin, pappersindustrin. Det finns gott om exempel.

När jag dricker den sista skvätten kaffe ur min kaffekopp dyker frågan som Johan tog upp i inledningen av intervjun upp i mitt huvud igen:

“Är det kaffekoppar vi ska göra imorgon, eller är det keramiska isoleringsstolpar för energiindustrin?”

Frågan jag då uppfattade som lite märklig, känns efter ett samtal med en affärsinnovatör helt naturlig.

Vill du meritera dig som professionell affärsutvecklare? Läs mer om Business Executive Degree - nu gångbar i hela Europa, SeQF nivå 6.